Cuvinte despre CUVÂNT

"Cuvinte despre CUVÂNT" este blogul ce are ca scop principal promovarea activităţilor catehetice în care sunt implicate direct sau indirect parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

samedi 26 mai 2012

Parohia Adormirea Maicii Domnului - CONCURS


Concursul Hristos – ajutorul meu în parohia Adormirea Maicii Domnului din Mănăștur

Luni, 7 mai 2012, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur, a organizat a II-a ediţie a Concursului de cunoştinţe religioase “Hristos – ajutorul meu”. Acţiunea pe care am inițiat-o are ca scop apropierea elevilor de Biserică printr-o relaţie de colaborare continuă dintre parohie şi şcoală.
Astfel, înainte de ora 12, Biserica s-a umplut de copii şi adolescenţi, la concurs participând 125 de elevi, din clase I-XII de la Liceul Teoretic “Eugen Pora”. Evenimentul  a putut avea loc datorită implicării deosebite a doamnelor Borza Dorina -director, Graur Smaranda-director adjunct, precum şi a profesorilor  Felicia Beleni Dumitraş, Chende Iulia, Rotaru Monica, Paşcalău Gabriela, Buzan Cristina, Beudean Claudia, Tarţa Cristina şi Baciu Anamaria.
Importanța acestui concurs a crescut cu atât mai mult cu cât în mijlocul nostru a fost prezent  Înaltpreasfințitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, care, după săvârşirea slujbei de Te Deum, a ţinut un cuvânt de învăţătură, accentuând importanţa conlucrării dintre parohii și școală. De asemenea, Înaltpreasfinţitul  Andrei i-a îndemnat pe elevi să îmbine însuşirea cunoştinţelor intelectuale şi profesionale accumulate la clasă cu cele religioase şi morale de la biserică. La final le-a oferit cărţi religioase tuturor participanţilor: copiilor şi liceenilor concurenţi, cadrelor didactice, tinerilor din grupul parohial şi părinţilor.
Acestei întâlniri i-a urmat desfăşurarea propriu-zisă a concursului, care a constat într-un test cu 10 întrebări religioase de tip grilă, diferit pentru fiecare din cele 12 clase şcolare.
După predarea lucrărilor şi pe perioada corectării lor, responsabilul de tineret al Arhiepiscopiei noastre, Radu Copil, împreună cu membrii grupului parohial de tineret, a organizat un scurt program interactiv pentru elevii prezenţi.
Astfel, fiind aşezaţi pe cele două şiruri de bănci, elevii s-au constituit ad-hoc în două echipe pentru jocul de improvizaţie “Dă-mi repede, repede”. În partea a doua a programului, elevii şi liceeni au concurat individual la concursul “Super Bingo Autograf”, care a presupus identificarea şi obţinerea a 21 de autografe diferite de la persoanele din Biserică care corespund calităţilor şi caracteristicilor enunţate pe foaia de joc. Câştigătoarea concursului “Super Bingo Autograf” a fost premiată cu o carte, o revistă, o icoană şi o cutie de baloane pentru colegii şi prietenii ei.
La această acţiune de tineret a fost prezent pr. prof. dr. Liviu Vidican Manci, Inspector de cateheză în cadrul Mitropoliei Clujului şi Inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Cluj, care i-a felicitat pe dascăli şi elevi pentru participarea la acest concurs parochial, pentru implicarea activă în viața comunității parohiale şi i-a încurajat să nu şovăiască în a cere ajutorul lui Hristos de-a lungul vieţii.
După anunţarea rezultatelor obţinute de participanţii care s-au situat pe primul loc, toţi elevii şi liceenii prezenţi au fost premiaţi de parohie cu pachete, conţinând dulciuri şi fructe. În plus, aceştia au primit în dar şi câte o carte religioasă sau revistă “Orthograffiti” din partea doamnei Olga Mărneanu şi Radu Copil.
Dacă Biserica este maica creştinilor, ziua de 7 mai a fost pentru parohia noastră, bucuria mamei care şi-a văzut casa plină de fii şi fiice. Căci fericită e parohia “care îşi va umple casa de copii; nu se va ruşina când va grăi cu vrășmașii săi în poartă” (Ps. 126,5).

                                                              pr. Dan HOGNOGI

vendredi 25 mai 2012

Activități din parohia „Tuturor Sfinților”, Mănăștur, Cluj-Napoca

După cum rezultă și din alte articole publicate, în parohia Tuturor Sfinților se desfășoară nenumărate activități cu elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu.
Iată o serie de poze care ilustrează această realitate:





mercredi 9 mai 2012

Concursul „Copilul învață Iubirea lui Hristos” a luat sfârșit și în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Concursul inițiat de Biroul de catehizare parohială al Patriarhiei în care au fost implicate peste 150 de parohii din Eparhia Clujului a luat sfârșit.
Conceptul acestei competiții a fost unul atrăgător pentru elevii și copiii care urmează Școlile Catehetice Parohiale, conceperea unui proiect filantropic, umanitar.
Proiectul câștigător în Arhiepiscopia Clujului a fost cel al parohie Telcișor din protopopiatul Năsăud. Preotul coordonator Ovidiu Tofan a gândit împreună cu grupa catehetică telcioreană un proiect de asistare și ajutorare a persoanelor singure din parohie. Au fost implicați 40 de elevi.
Iată câteva poze: