Cuvinte despre CUVÂNT

"Cuvinte despre CUVÂNT" este blogul ce are ca scop principal promovarea activităţilor catehetice în care sunt implicate direct sau indirect parohiile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

jeudi 26 mai 2011

Activităţi catehetice în parohia "Schimbarea la Faţă"

Parohia Schimbarea la Faţă, singura biserică ortodoxă din centrul istoric al Clujului, păstorită de pr.Titus MOLDOVAN şi pr.Petru Ioan Ilea, a găzduit şi coordonat o activitate catehetică de anvergură. Iată câteva cuvinte pe care păstorii acestei parohii ni le-au transmis:
Un proiect de tradiţie între Biserică şi Şcoală se desfăşoară anual în perioada post-pascală. Titlul proiectului este:„De la Florii la Înălţare”.Proiectul este coordonat de Prof. Rus Voichiţa de la Şcoala Generală „Ioan Bob”. La acesta participă elevi de la Şcoala „Ioan Bob”, dar şi de la alte unităţi de învăţământ din aria parohiei.

















Anul acesta, la concursul „De la Florii la Înălţare” au luat parte un număr de 220 de elevi. Cele mai bune lucrări au fost expuse şi premiate în Biserica noastră, în data de 16 mai 2011, la eveniment luând parte şi ÎPS Mitropolit Andrei.

Felicitări tuturor celor implicaţi în această rodnică activitate catehetică!!!

dimanche 15 mai 2011

Eseu- Locul I - Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Concurs de creaţie “Copilul în familie”
                                                         
Costea Carla Patricia                                                                        Parohia Sfânta Treime Huedin II
Clasa a VIII-a                                                                                    Îndrumător: Pr. Prot. Taloş Ciprian
Grup Şcolar Huedin

Procesul iniţiatic creştin

       Esenţa fiinţei umane o constituie coordonata harismatică, perceptibilă pe fundamentul testimoniului de credinţă. Actul de receptare a enrgiei harice accesează în chip senzorial imanenţa sufletelor noastre la primirea Sf. Taine a Botezului.
        Primordialitatea acestei Sfinte Taine este furnizată de Dumnezeu Cuvântul: “Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu”(In.3, 5). Această secvenţă scripturistică elaborează condiţionalitate absolută şi infailibilă, pe temeiul căreia se realizează integralitatea umană. Constituind călăuza spre una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică, concept regăsit în Rugăciunea Botezului: “Şi fă să ia chip Hristosul Tău în acesta ce se va naşte din nou şi-l zideşte pe dânsul pe temelia apostolilor şi a proorocilor Tăi; şi să nu-l surpi, ci sădeşte-l pe dânsul sădire a adevărului în sfânta Ta sobornicească şi apostolească Biserică (…)”, Sfântul Botez sanctifică sufletul şi trupul copilului, raţionament perceptibil metaforiceşte, prin suprimarea păcatului originar, şi, simultan, volatilizează maladia erorii primare, purificând fiinţa pruncului, transfigurată în sanctuarul Sfântului Duh.
         Condiţia „pruncului” promulgă, în chip tangenţial, atitudinea pioasă a creştinului, însă, cu siguranţă, maturitatea fizică şi spirituală concentrează credinţa, iubirea, nădejdea întru valabilităţi convergente. Deşi stadiul maturităţii exprimă în mod comprehensibil şi acurat semantica Sfântului Botez, încă de la primirea acestuia, pruncul capătă armonizare intrafiinţială, zămislindu-se puritatea decorului intrinsec.
          În contextul familial, pătrunderea copilului în atmosfera evlavioasă a Bisericii- expresie a „cerului pe pământ, în care locuieşte şi Se preumblă Dumnezeu Care este in Cer...” (Sf. Gherman, Patriarhul Constantinopolului), atribuie părinţilor, prin naşterea duhovnicească a pruncului, calitatea facturii spirituale, înnobilând fiinţele celor doi într-o convicţiune plenară în pacea sacramentală a lui Hristos.
          Încă din cadrul ritualului de botezare, naşii devin păarinţii spirituali ai copilului, iar misiunea lor iniţială este aceea de a gira pentru credinţa pruncului, în scopul de a iniţia şi de a menţine active şi fertile pietatea, cucernicia şi speranţa membrului Bisericii luptătoare, devenit ulterior. Atât părinţii trupeşti, cât şi cei sufleteşti, posedă menire predicatorială şi interpelatoare, în scopul angrenării fiului pe calea Adevărului şi a Luminii.
           În genere, familia creştină este similitudinea habitatului esenţial al copilului, menit să promoveze orientarea spre sacru în plenitudinea ei existenţială.
           Epilogul lucrării prezente este consacrat COPILULUI-darul vieţii-, care prin primirea Sfintei Taine a Botezului este binecuvântat de Hristos “Izvorul Vieţii” şi este iniţiat şi călăuzit în misiunea creştină.

mercredi 11 mai 2011

ESEURI DIN CONCURSUL "COPILUL IN FAMILIE"

Copilul , un dar de la Dumnezeu 
 Irina Maria Petrea, cls.a VI-a, Şcoala gen.”Iuliu Haţieganu”, Parohia Ortodoxă a”Tuturor Sfinţilor” Cluj Napoca, Pr.îndrumător Horea Petrea
PREMIUL AL III-LEA

Copilul este în familie un mare dar de la Dumnezeu. Acesta este o binecuvântare, aduce bucurie şi fericire părinţilor. La rândul lor, părinţii au responsabilităţi majore pentru acest dar de la Dumnezeu.
Prima responsabilitate este ca acel copil să fie încreştinat prin Taina Sfântului Botez. Botezul este prima treaptă pentru intrarea în viaţa creştină. Nou-născutului i se şterge păcatul strămoşesc (păcatul neascultării făcut de Adam şi Eva în grădina Edenului).Mai urmează apoi alte responsabilităţi spirituale: educaţia, dragostea, cultura creştină etc, şi cele materiale: hrana, îmbrăcămintea, locuinţa etc.
De la o vârstă fragedă, părinţii trebuie să îl înveţe pe copil ce înseamnă creştinismul şi în ce constă acesta : să îl ducă la împărtăşit, să îl înveţe să fie sincer şi să îşi recunoască greşelile la Spovedanie, să spună măcar o rugăciune pe zi etc.
Pentru mine, părinţii înseamnă ceva mai mult decât nişte simpli părinţi; sunt nişte fraţi şi nişte prieteni, iar fără ei nu cred că m-aş putea descurca în viaţă. Ei sunt cei care mă ajută, mă învaţă ce e bine şi ce e rău, îmi oferă dragoste şi sunt alături de mine mereu. Când sunt tristă ei îmi zâmbesc, chiar dacă sunt stresaţi, iar astfel încep să nu mai fiu supărată.Când imi spun „sunt alături de tine, si te iubesc!” ,cred  că este cel mai frumos lucru. De aceea ma rog pentru ei si îi mulţumesc lui Dumnezeu ca mi i-a dăruit.
Fiecare copil trebuie sa îşi iubească părinţii, iar fiecare părinte trebuie sa îşi iubească copilul.Copilul este un dar de la Dumnezeu pentru părinti, iar părinţii, la rândul lor sunt un dar de la Dumnezeu pentru copil. Aşa a lăsat Dumnezeu sa fie formată familia  dintr-unul sau mai mulţi copii şi doi parinţi, iar toţi sa se completeze şi să se iubeasca.
În concluzie, cum o floare nu se poate numi floare fără petale, aşa şi familia nu se poate numi în totalitate familie fără un copil.

lundi 9 mai 2011

Marti - 10 mai 2011, ora 18.oo Concursul "Copilul in Familie"-nivel eparhial

Concursul Copilul în Familie în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Concursul „Copilul în familie”s-a finalizat şi în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Cele două faze premergătoare etapei eparhiale s-au desfăşurat începând cu Săptămâna luminată şi au durat până în Duminica Mironosiţelor. Copiii au fost premiaţi atât la nivel de parohie cât şi la nivel de protopopiat, preoţii bucurându-se de o participare sporită din partea micilor catehizaţi.
La nivel eparhial evaluarea a început la ora 16.00. Comisia a fost formată din Asist.univ.dr. Cristian Sebastian Sonea, lect.univ.dr. Marcel Muntean, prof.insp.Cristina Popescu şi pr.prof.drd. Liviu Vidican-Manci (inspector pentru cateheză parohială). Au fost reevaluate premiile trimise de protopopiate şi s-au stabilit doi câştigători.
La ora 18.00 s-a deschis festivitatea de premiere prin cuvântul de deschidere al IPS Andrei, urmat de un moment muzical în care grupul coral de cameră Eufonia, al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj, condus de elevul Cristian Deneş, a susţinut un mini concert. A urmat înmânarea premiilor.
Pentru secţiunea literară Carla Costea a primit premiul I, iar Kömiveş Lorand Emanuel, pentru secţiunea artistică. Pe lângă cele două premii s-au oferit şi premiul II şi III, plus încă cinci menţiuni pentru fiecare secţiune. Copiii au fost răsplătiţi cu bani şi cărţi de rugăciuni.
Participarea IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului,  a dat legitimitatea şi importanţa cuvenită acestui efort catehetic, în care eforturile copiilor şi ale preoţilor s-au conjugat. Pe de altă parte, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a intrat ultima în acest proiect însă a demonstrat că acordă catehezei o importanţă deosebită bucurându-se de alinierea şi intrarea în unitatea programelor catehetice ale Patriarhiei Române.

vendredi 6 mai 2011

"Copilul în familie" - în protopopiatul Dej

După cum anunţam într-o notă din zilele trecute, concursul "Copilul în familie" se desfăşoară şi s-a desfăşurat la nivelul întregii eprahii. De această dată, vom oferi publicului interesat detalii din etapa consumată la nivelul protopopiatului Dej în ziua de 5.V.2011.
Pozele acestei activităţi vor reda: grupul de copii participanţi, preoţii şi profesorii coordonatori şi premiul de la secţiunea artistică.
Mulţumim pentru colaborare centrului catehetic din Dej şi îi felicităm pentru promptitudine!





Concursul "Copilul în Familie" în Protopopiatul Năsăud

,,Copilul în familie” în Protopopiatul 
Năsăud
    Vineri, 6 mai 2011, a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Năsăud 
festivitatea de premiere şi înmânarea diplomelor copiilor participanţi la 
concursul catehetic ,,Copilul în familie”.
Într-un cadru festiv, în prezenţa părintelui protopop Ioan Dâmbu, a reprezentantului pentru cateheză al Protopopiatului pr. Alexandru Ciui şi a celorlalţi 
preoţi din parohiile unde s-a desfăşurat concursul catehetic precum şi a 
câtorva cadre didactice, au fost expuse cele mai bune lucrări artistice şi au 
fost citite cele mai bune lucrări literare de către copiii premianţi.
Manifestând un mare interes pentru acest concurs, sub îndrumarea preoţilor şi a 
profesorilor de religie, micii creştini au realizat lucrări deosebite, pe măsura 
inocenţei şi a creativităţii vârstei pe care o trăiesc.
Din mulţimea lucrărilor artistice şi literare realizate în fiecare parohie 
participantă la concurs, după ce au fost selectate la nivel parohial, comisia de 
evaluare constituită la nivelul protopopiatului a desemnat următorii 
câştigători:
1.Pentru secţiunea literară: 
                Premiul I  - Horj Adina, clasa a III- a din Parohia Salva, sub 
îndrumarea pr. Dumitru Morar.
                Premiul al II-lea – Hădărău Iuliana-Cosmina, clasa a IV-a din 
Parohia Maieru II, sub îndrumarea pr. Lăpuşte Ioan.
                 Premiul al III-lea – Pop Aurelia, clasa a III-a din parohia 
Nepos, sub îndrumarea pr. Rus Vasile.
2. Pentru secţiunea artistică:
                Premiul I  - Moldovan Maria, clasa a VII- a din Parohia Rodna, 
sub îndrumarea pr. Ganea Gheorghe.
                Premiul al II-lea – Carbune Florina, clasa a VI-a din Parohia 
Sângeorz – Băi II, sub îndrumarea prof. Gaveniuc Raveca şi a pr. Băndean Ioan.
                 Premiul al III-lea – Urian Ioan-Emanuel, clasa a VI-a din 
parohia Leşu II, sub îndrumarea pr. Urian M. Ioan. 

Anexăm căteva fotografii de la eveniment precum şi de la activităţile catehetice 
desfăşurate în parohiile Protopopiatului Năsăud.

























mercredi 4 mai 2011

"Copilul în familie" - în protopoiatele Cluj I-II, Turda şi Dej

În perioada 4-5 mai 2011, la nivelul protopopiatelor Cluj I-II, Turda şi Dej vor avea loc activităţi catehetice dependente de concurul "Copilul în familie".

"Copilul în familie" în Protopopiatul Huedin

Săptămâna luminată a fost rezervată de preoţii din eparhia Clujului activităţilor catehetice, concordând cu programul naţional de cateheză pentru tineri. În acest circuit se înscriu şi activităţile parohiilor din protopopiatul Huedin al cărui protoiereu este pr. Ciprian TALOŞ.
Încă din 2009, 1 noiembrie, în protopopiat funcţionează un centru pentru cateheză. În tot acest timp preoţii, în frunte cu părintele protopop, au dezvoltat programe de cateheză şi au căutat să îi apropie pe tineri de Biserică, arătându-le că, defapt, MODELE există, dar trebuie căutate în locul potrivit.
În cele care urmează vom posta câteva imagini din cadrul concursului Copilul în familie la nivel de protopopiat.




Premiul I la secţiunea literară a fost câştigat de Carla Costea în timp ce pentru secţiunea artistică de Taloş Maria.



FELICITĂRI COPIILOR ŞI ÎNDRUMĂTORILOR!!!